ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

        Η Ρυθμική Γυμναστική είναι ένα άθλημα αποκλειστικά γυναικείο και εκτελείται τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Ακόμα και όταν είναι ατομικά,δίνει την ευκαιρία για κατανόηση της ομαδικής εργασίας και του αληθινού φίλαθλου πνεύματος. Είναι μια σύνθεση τέχνης και αθλητισμού. Χαρακτηρίζεται, ένα από τα ομορφότερα ολυμπιακά αθλήματα και το πλέον κατάλληλο άθλημα για κορίτσια μικρής ηλικίας. Η Ρυθμική Γυμναστική δίνει την ευκαιρία στα κορίτσια να αναπτύξουν φυσικές και τεχνικές ικανότητες, να εξοικειωθούν με την άσκηση, να αναπτύξουν νέες σωματικές δυνατότητες, και να αποκτήσουν αρμονία,  χάρη και έκφραση στην κίνηση. Αυτό επιτυγχάνεται, συνδυάζοντας το μπαλέτο, το χορό και την εξάσκηση τη μουσική.

        Οι ασκήσεις της ρυθμικής μαζι με τη χρήση οργάνων (μπάλα, σχοινάκι, στεφάνι, κορδέλα, κορύνες) και εκφραστικών χορευτικών στοιχείων συνδέονται και συνθέτουν μια χορογραφία.

        Οι αθλήτριες της ρυθμικής πρέπει να ξεκινούν την ενασχόληση με τη ρυθμική από πολύ μικρή ηλικία (3-4 ετών), επειδή, ως άθλημα απαιτεί δυσκολία στην εφαρμογή του και ο χρόνος εκμάθησης των ασκήσεων είναι μακροχρόνιος σε σχέση με άλλα αθλήματα. Η μεγάλη αυτή χρονική περίοδος που απαιτεί ο προγραμματισμός για την επιτυχία των κυριότερων θεμελιωδών δεξιοτήτων απαιτεί την υπομονή, την αφοσίωση και την επιμονή.

       Οι αθλήτριες αγωνίζονται σε ένα ταπί διαστάσεων 13 χ 13 μ. πάντα με τη συνοδεία μουσικής σε προγράμματα των οποίων η διάρκεια είναι 1:15-1:30 για το Ατομικό, και 2:15-2:30 για το Ομαδικό.  Βασικά στοιχεία του κάθε προγράμματος αποτελούν οι ασκήσεις αλμάτων, στροφών, ισορροπιών, ευλυγισίας, πεταγμάτων, κυλισμάτων και άλλοι χειρισμοί οργάνου κατά την εκτέλεση των ασκήσεων.             

Σημαντικό στοιχείο του προγράμματος αποτελεί η χορογραφία και η απόδοσή της από την αθλήτρια ή την ομάδα και η εκτέλεση του προγράμματος.


      Τα ατομικά αγωνίσματα περιλαμβάνουν τέσσερα από τα πέντε όργανα. Στο ομαδικό αγώνισμα οι ομάδες αγωνίζονται σε δύο προγράμματα, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει δύο διαφορετικά όργανα κι ένα με ένα όργανο. Κάθε ομάδα αποτελείται από 5 αθλήτριες, οι οποίες συνεργάζονται για να παρουσιάσουν ένα θέαμα υψηλής τεχνικής δυσκολίας και αισθητικής. Τα όργανα καθορίζονται από την Τεχνική Επιτροπή Ρυθμικής Γυμναστικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κάθε δύο χρόνια.
      Νικήτρια ανακηρύσσεται η αθλήτρια ή ή ομάδα που μαζεύει τους περισσότερους πόντους που δίνονται από επιτροπή κριτών στις κατηγορίες Τεχνική Σώματος, Τεχνική Οργάνου, Καλλιτεχνική Απόδοση, και Εκτέλεση
.

      Ένα είναι σίγουρο: Η ενασχόληση με τη γυμναστική αφήνει πάντα κέρδος είτε η αθλήτρια κατακτά μετάλλια σε αγώνες και διοργανώσεις είτε όχι. Η γυμναστική βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν να εργάζονται σκληρά για στόχους που χρειάζονται πολλά χρόνια για να επιτευχθούν.

      Μέσω μιας εποικοδομητικής και αμφίδρομης σχέσης με τον προπονητή, αναπτύσσεται στην αθλήτρια το κύριο εφόδιο και «όπλο» επιβίωσης σήμερα για τη κοινωνία μας το οποίο λέγεται ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ. Ναι μεν στη γυμναστική υπάρχουν "στόχοι" αλλά ο "σκοπός" ενασχόλησης με αυτό το υπέροχο άθλημα είναι είναι αλλού και αυτός βρίσκεται κάπου μέσα στη διαδρομή ή είναι όλη η διαδρομή.